MČTAU Sveikos gyvensenos fakulteto (SGF) klausytojai Naujuosius 2024 metus pradėjo klausydami VU Medicinos fakulteto Odontologijos programos III kurso studentės Ulos Linkevičiūtės paskaitą „Kasdienė dantų priežiūra".

Ši tema labai aktuali vyresnio amžiaus žmonėms. Pirmiausia lektorė atkreipė dėmesį, kad dažniau serga širdies ligomis būtent asmenys, turintys dantų problemų.

2021 m atlikti moksliniai tyrimai rodo įdomius faktus, kad iš 34 074 tiriamųjų, 4 689 asmenys turėjo kognityvinį sutrikimą arba demenciją. Kiekvienas prarastas dantis didina riziką susirgti demencija 1,1 proc. Bedančiams, kurie nešiojo išimamus protezus, ši rizika buvo mažesnė. Senjorai, turėję netektų dantų, įgavo 48% didesnę riziką išsivystyti kognityviniam sutrikimui ir 28 proc. - demencijai. Asmenys, netekę visų dantų, turėjo 54 proc. didesnę riziką išsivystyti kognityviniam sutrikimui ir 40 proc. didesnę demencijos riziką. Lektorė taip pat atkreipė dėmesį, kad netekę dantų asmenys, negalintys valgyti kietesnių maisto produktų ir valgydami tik minkštą maistą dažniau serga uždegiminėmis žarnyno ligomis.

Lektorė Ula papasakojo apie danties sandarą ir kokie vyksta procesai nevalant arba blogai valant dantis, t. y. dėl nepakankamos burnos higienos. Kadangi mūsų burnose yra įvairių bakterijų, kurios maitinasi cukrumi, kurį suvartojame kiekvieną dieną valgydami, todėl formuojasi apnašos. Apnašos kaupiasi dantyse, ypatingai sunkiau pasiekiamose vietose, todėl būtina jas šalinti. Nepašalintos apnašos ardo danties emalę, prasideda dantenų kraujavimas. Apnašose esantys mikroorganizmai sukelia periodonto audinių uždegimą ir nykimą. Dėl to minkštos dantų apnašos virsta dantų akmenimis, prie danties susiformuoja dantų kišenė - plyšys. Tuomet pradeda tirpti aplink dantį esantis kaulas, dėl šios priežasties dantys tampa paslankūs ir neatlieka savo funkcijos. Tokiais atvejais būtinas periodontinis gydymas, pacientas pats turi labai kruopščiai ir kokybiškai valyti dantis bei tarpdančius, profilaktiškai lankytis pas gydytoją periodontologą, periodiškai atlikti profesionalią burnos higieną.

Lektorė papasakojo apie dantų valymo techniką ir priemones - dantų šepetėlius (geriausiai naudoti minkštus), elektrinį dantų šepetėlį, tarpdančių šepetėlį, irigatorių, dantų siūlus, taip pat dantų pastas bei burnos skalavimo skysčius, apie išimamų protezų priežiūrą, burnos higieną esant implantams. Lektorė akcentavo į seilių svarbą, kurios neutralizuoja neigiamų rūgščių ir šarmų poveikį, pasižymi antibakterinėmis, antivirusinėmis, grybelį veikiančiomis savybėmis. Seilės apvalo burnos ertmę bei dantis nuo maisto likučių, bakterijų, apnašų, seilėmis suvilgomas maistas, todėl jį lengviau nuryti ir geriau jausti skonį. Seilės dalyvauja dantų remineralizacijoje.

Ula paminėjo, kad dantims kenkia cukrus, gazuoti gėrimai, citrusiniai vaisiai ir alkoholis.

Taip pat buvo priminta apie pensininkams, nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimą iš PSDF biudžeto.

Lektorė pateikė rekomendacijas:

- nevartoti skalavimo skysčių ir burnos higienos priemonių, kuriose yra alkoholio;

- kiek įmanoma riboti išgeriamos kavos kiekį, o jeigu įmanoma - geriau jos atsisakyti;

- nerūkyti;

- nevartoti alkoholio;

- gerti pakankamai vandens, geriau dažniau ir mažu kiekiu, nes burnoje bus palaikoma būtina drėgmė.

Taip pat klausytojams atkreiptas dėmesys į Atmintinę, kurioje nurodyta, kad:

- dantis valome su minkštu dantų šepetėliu, pasta su fluoridais ir naudojame tarpdančių šepetėlius!

- lankytis pas odontologus kas pusmetį, nebent gydytojas odontologas nurodo kitą laiko tarpą,

- netekus dantų reikia juos atstatyti.

Klausytojai lektorei uždavė nemažai klausimų, į kuriuos lektorė labai maloniai atsakė.

Esame dėkingi studentei Ulai Linkevičiūtei už labai naudingą ir informatyvią paskaitą, už praktiškus patarimus ir rekomendacijas, palinkėjome jai sėkmės tęsiant studijas.

Parengė Nijolė Bielinienė, SGF prodekanė

Sigitos Eimutienės nuotraukos