Ir labai sausos temos virsta jautriais ir emocingais pasakojimais, kai apie jas kalba ypatingi žmonės, kai jas iliustruoja asmeninė patirtis. O ką besakyti apie mūsų šalies kovų už laisvę istoriją. Todėl antradienį susitikime su Seimo nariu, buvusiu Lietuvos kariuomenės vadu atsargos generolu leitenantu Arvydu Pociumi ir jo žmona birutiete Namida Pociene klausytojų auditorija buvo sausakimša.

Jautriu akordu nuskambėjo Turizmo fakulteto „Žuvėdrų“ grupės dainininkų dainuojamos partizanų dainos, dažnam girdėtos ir žinomos, nes atliepia dar nelabai tolimus jų artimųjų išgyvenimus. Pasisveikinęs žemaitiškai, Arvydas Pocius pristatė savo bendražygę ir žmoną Namidą, kalbėjo apie patirtis 1991-aisiais, apie apsisprendimo metą ir tų dienų išgyvenimus vienam - Seimo rūmuose, kitam - prie Vilniaus televizijos bokšto. Todėl lyg pasveikinimas nuskambėjo žodžiai auditorijai, kad čia susirinkę bendraminčiai, žinantys laisvės kainą.

Namida vilkėjo žemaitišku tautiniu kostiumu, tad dėmesio teko ir kostiumo ypatumams.

Kaip pamatuoti laisvės kainą, klausė buvęs kariuomenės vadas fotografijomis iliustruotame pokalbyje apie Žemaitijos gyventojų pasipriešinimą okupaciniams režimams. Laisvas žmogus - laisva tauta – nepriklausoma valstybė. Nuo baltų genčių žūtbūtinių kovų dėl laisvės, nuo nesėkmių prancūzų kovose su Rusija ir Napaleono pamokymų Lietuvos bajorams, kad klūpanti tauta turi pati pakilti išsivadavimui, per atmintį įamžintą dainose ir padavimuose, per paminklus 1863-1864 metų sukilimo dalyviams iki asmeninės A. Pociaus patirties prie paminklo sukilėliams Klaipėdoje, kur iš tėvo išmoko pirmąsias istorijos pamokas. Kita jautri istorija susijusi su 1944-1953 partizanų kovų įamžinimu ir skaudžia A. Pociaus artimųjų istorija – jo teta su vyru ir bendražygiais partizanais žuvo apsuptyje. Mama labai laukė atminties ženklo seseriai, ir A. Pociaus pastangomis pastatytas paminklas jų žuvimo vietoje. Kariškis prisiminė ir pažintis su buvusiais laisvės kovų dalyviais, kurių pavyzdys, drąsa įkvėpė pasirinkimams.

Kalbėta ir apie šių dienų iššūkius. A. Pocius yra Lietuvos Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, NATO parlamentinės asamblėjos narys. „Laisvė kainuoja, - sakė aukšto rango karininkas, - ir kas, jei ne mes už ją atsakingi“.

Keletą minučių buvo skirta ir Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų draugijai, kitais metais minėsiančiai šimtmetį. Turizmo fakulteto „Žuvėdrų“ grupės narė Namida Pocienė šios draugijos narė yra nuo 1994 metų.

Dar buvo rektorės dr. Zitos Žebrauskienės padėka Arvydui Pociui, išskubėjusiam į televiziją, dekano Arvydo Ivaškevičiaus gėlės Namidai ir bendra daina.

Turizmo fakulteto organizuota paskaita „Žemaitijos 1918-1920 m. savanorių ir 1944-1953 m. partizanų atminties įamžinimas ir reikšmė“ - dar vienas įsimintinas renginys iš projekto „Istorinis Europos kraštas – Žemaitija“.

Lilija Smalakienė

Vaclavo Svidinsko nuotraukos