Kalendorius

gegužės   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Naujienų prenumerata

Sutinku su taisyklėmis
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kalendorius

gegužės   2024
Pr An Tr K Pn Š Sek
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Vienokių ar kitokių psichikos sveikatos sunkumų gyvenime patiria visi žmonės be išimties. Juk išgyvename netektis, nesėkmes, patiriame sveikatos problemų. Jei nerandi pagalbos arba ji netinkama, jei aplinkiniai, o neretai ir pats save „nurašai“, negali jaustis gerai. Vis dar trūksta žinių ir gebėjimo suprasti ir priimti psichikos sveikatos sutrikimus patiriančius žmones, sunku atsisakyti išankstinių nuostatų. Edukuoti ir ugdyti tolerantišką Lietuvos visuomenę, turinčią pakankamai žinių apie psichikos sveikatos svarbą ir problemas siekiama iniciatyva „Žvelk giliau“, inicijuota Higienos instituto prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Vienas iš 16 Lietuvoje parengtų Psichikos sveikatos koordinatorių yra MČTAU prorektorius Gediminas Dalinkevičius. Pernai įgyvendintas jo vadovaujamas bandomasis projektas, o šiemet pradedamas naujas psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvos projektas.

Patirtis įkvėpė tęsti

Projekto koordinatorius Gediminas Dalinkevičius, tiki, kad „Žvelk giliau“ projekto veiklos jau pasėjo ne tik susidomėjimo, bet ir aktyvaus dalyvavimo sėklas. Tad ir tarp Trečiojo amžiaus universitetų klausytojų, ir kitose bendruomenėse netrūks aktyvių psichikos sveikatos puoselėtojų – ambasadorių. O praėjusių metų balandyje prasidėjusio projekto šūkis „Skirk laiko psichikos sveikatai“ padės kurti socialinį visuomenės kapitalą.

Psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvos projektas  „Žvelk giliau“, inicijuotas LSM Higienos instituto, apima visas mūsų visuomenės amžiaus dalis.

„Mūsų – trečiojo amžiaus universitetų – bendruomenės tikslinės grupės amžiaus skirsnis 65+. Surengta susitikimų su Vilniaus, Kauno, Trakų, Elektrėnų, Kaišiadorių, Prienų, Alytaus bendraminčiais. Geranoriška reakcija, teigiamu požiūriu ir giliu supratimu pažymėti šie susitikimai“, – prisimena G. Dalinkevičius.

Įgyvendinto projekto sėkmė įkvėpė tęsti veiklą. Parengtas iniciatyvos tęstinis projektas, kuris Psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvos 2024 metų atrankos konkurse sulaukė vertintojų pritarimo.

„Pirmiausia, tai – šviečiamasis projektas, kuriuo siekiama keisti su psichikos sveikata susijusias nuostatas, skatinti tolerantiškumą, mažinti diskriminaciją tokių asmenų atžvilgiu. Siekiame, kad žmonės įgytų amžiui adekvačias žinias ir nuostatas apie psichikos sveikatą, jos rizikos veiksnius, psichikos sveikatos sutrikimus ir jų prevenciją, atpažinimą ir valdymą. Tam ieškome galinčių padėti savanorių – psichikos sveikatos ambasadorių“, – sako projekto koordinatorius G. Dalinkevičius. Todėl, anot projekto vadovo, šiais metais taip pat bus skiriama dėmesio ir naujų ambasadorių paieškai, ir mokymams. „Matome poreikį būtent individualiems ambasadorių mokymams dėl tikslinės auditorijos specifikos: reikalinga pasidalinti patirtimis ir įgūdžiais, kad į iniciatyvą įsitraukiantys ambasadoriai gebėtų prisistatyti šiai tikslinei auditorijai ir ją įtraukti į pokalbius,“ – apie naujojo projekto ypatumus sako G. Dalinkevičius.

Numatoma surengti ambasadorių ir koordinatoriaus bent dešimt susitikimų su tikslinės grupės (65+ metų senjorai) žmonėmis. Taip pat planuojama ir nuotolinių renginių.

Projekto koordinatorius Gediminas Dalinkevičius jau susitiko su aktyvu Trakuose, Elektrėnuose ir Molėtuose. Šiuose rajonuose jau sutarta dėl „Apskritojo stalo“ renginių, kur susitikimuose su rajono vadovais, su socialinio darbo organizatoriais bei atsakingais už medicinos paslaugas specialistais bus ne tik pristatomos iniciatyvos idėjos, bet ir tariamasi, kaip koordinuoti veiksmus, kad vykstantys procesai koreliuotų, kad žmogus gautų realią pagalbą.

„Aktyvių žmonių yra, palaikymo sulauksime, tad įgyvendinti, kas sumanyta ir verta, ir prasminga“, – sakė Gediminas Dalinkevičius.

Iniciatyvos idėja ir projektu susidomėjusių yra. Tik į paskutinius praėjusių metų projekto renginius įsijungusi MČTAU klausytoja Audronė Ramonienė sako, kad tokios temos ją visada dominusios, o projekte atradusi ir galimybę kitaip pažvelgti į psichikos sveikatą.

Lilija Smalakienė

Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

www.zvelkgiliau.lt

24 05 06 1

24 05 06 2

Nuotraukose: projekto koordinatorius su MČTAU ambasadoriais

Kontaktai

MEDARDO ČOBOTO TREČIOJO AMŽIAUS UNIVERSITETAS
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius

I-IV nuo 11 iki 13 val., tel. 8 676 21 601

www.mctau.lt

El.p.

Įm. kodas 191904279
Sąsk. Nr. LT83 7290 0990 1557 6176

Žemėlapis

MČTAU ŠIŲ MOKSLO METŲ PABAIGOS RENGINYS VYKS GEGUŽĖS 22 D. NUO 12.00 VAL. KALNŲ PARKO ESTRADOJE. RENGINYJE KONCERTUOS FOLKLORO ANSAMBLIS "VYDRAGA". KVIEČIAME VISUS DALYVAUTI!