
Nė savaitės be žuvų
Jau iš tikrųjų pavasarišką antradienį, su gera nuotaika ir noru sužinoti dar daugiau apie mėgstamus žuvų produktus, MČTAU Sveikos gyvensenos fakulteto studentai rinkosi į didžiąją auditoriją paklausyti Astos Banikonienės, VIKO SPF DT22 gr. studentės ir Rasos Jonušienės, VIKO SPF Medicinos technologijų ir dietetikos katedros lektorės paskaitos „Žuvys ir jų produktai – svarbus baltymų šaltinis“.
Sveikatai palankaus maitinimosi rekomendacijos teigia, kad labai svarbu valgyti maisto produktus, kurie ne tik užtikrina mūsų organizmo fiziologinius poreikius, bet ir aprūpina jį vertingomis būtiniausiomis maistinėmis medžiagomis.
Vyresniame amžiuje sveikatai palankus maitinimasis tampa ypač svarbus, kad būtų palaikoma gera sveikata, energija ir gyvenimo kokybė. Žuvys – tai baltymų šaltinis, sveiki riebalai, tiekiantys kalcį ir vitaminą D.
Priminė pagrindinius maitinimosi principus: valgyti įvairiai, reguliariai ir saikingai. Kadangi žuvys yra baltymų šaltinis, todėl pagrindinės jų funkcijos vyresnio amžiaus žmonėms yra šios: raumenų masės palaikymas ir sarkopenijos prevencija, kaulų sveikata ir osteoporozės prevencija, imuninės sistemos stiprinimas, žaizdų gijimo ir audinių regeneracijos skatinimas, hormonų ir fermentų veiklos stiprinimas, smegenų veiklos ir pažintinių funkcijų palaikymas, virškinimo sistemos gerinimas.
Pranešėja pateikė detalią informaciją kiek baltymų turi skirtingos žuvų rūšys: jūrinės žuvys (menkių 100 g/18 g, tunų -24 g, skumbrių, lašišų -20 g, jūros lydekose – 17 g.), gėlavandenės žuvys /100 g baltymų turi 16 -18 g baltymų (ešeriai, lynai, lydekos, šamai, upėtakiai, karšiai, karpiai).
Žuvyse yra šių mineralų: jodo – būtinas skydliaukės hormonų gamybai ir medžiagų apykaitai, seleno – veikia kaip antioksidantas ir palaiko imuninę sistemą, fosforo – svarbus kaulų ir dantų sveikatai, kalio – padeda reguliuoja kraujo spaudimą.
Lektorė iškėlė klausimą, kas vertingiau – jūrinės ar gėlavandenės žuvys? Vertino pagal omegos – 3 riebalų rūgščių bei toksinų kiekį, vit. D, jodo kiekį, baltymų kokybę. Smulkiai išnagrinėjo karpio naudingąsias savybes.
Kokia žuvų teikiama nauda žmogaus organams ir sistemoms? Žuvys turi daug vertingų vitaminų ir mineralų. O svarbiausia, jose yra nesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, kurios yra būtinos mūsų organizmo gyvybinei veiklai. Žuvyse esančios naudingos medžiagos organizmui:
• plečia kraujagysles ir taip sumažina aterosklerozės išsivystymo riziką ir apsaugo nuo trombų susidarymo,
• sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką,
• padeda išvengti mažakraujystės (anemijos),
• pagerina smegenų veiklą,
• normalizuoja nervų sistemos veiklą,
• teigiamai veikia skydliaukę, apsaugo nuo endokrininės sistemos ligų,
• stiprina griaučius, kaulus ir sąnarius,
• apsaugo nuo osteoporozės,
• užkerta kelią artritui,
• pagerina regėjimą, plaukų, nagų, odos būklę,
• pagerinti gleivinių būklę.
Žuvyse yra lengvai virškinamų baltymų, kurie įsisavinami greičiau nei mėsos baltymai. Dėl šios priežasties neapkraunamas virškinimo traktas. Taigi, žuvys yra labai naudingos žmogaus organizmui. Tai produktas, turintis daug aminorūgščių ir mikroelementų. Tiek dietologai, tiek pediatrai rekomenduoja maitinti žuvimis ir vaikus. Žuvų naudingumas priklauso nuo daugelio veiksnių. Jų maistinė vertė priklauso nuo sugavimo laiko ir sezono, tvenkinių būklės ir pašarų, kuriais jas maitino. Žuvų vartojimas padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Žuvų taukai yra gerai žinomas maistinių medžiagų šaltinis.
Žuvyse yra daug fosforo, kuris stiprina nervų sistemą ir turi poveikį žmogaus aktyvumui. Joje taip pat gausu jodo ir fluoro. Jų trūkstant, sutrinka skydliaukės ir visos endokrininės sistemos veikla.
Be to, žuvyse yra mangano, cinko, seleno, geležies, magnio, fosforo ir vitaminų A, D, E, F. Visi jie prisideda prie medžiagų apykaitos suaktyvinimo ir pagerina bendrą savijautą.
Upėse, ežeruose, tvenkiniuose ir kituose gėlo vandens telkiniuose esančiose žuvyse yra mažiau baltymų, palyginus su jūros vandenyje esančiomis, be to, mažiau jodo ir fluoro, kurie yra ypač naudingi žmogaus organizmui. Tuo tarpu jūrų žuvyse jų yra daug. Jūros ir vandenyno žuvyse yra labai daug vitaminų ir mikroelementų, išvardytų aukščiau. Dėl šios priežasties, renkantis žuvis, geriau valgyti tas, kurios buvo sugautos jūrose ir vandenynuose. Tam tikrais atvejais žuvys gali padaryti ir didelę žalą sveikatai. Pavojingiausia yra užsikrėtimas parazitais (kirminais). Taip dažnai nutinka, ypač jei jos sugaunamos ramiame vandenyje, kur parazitai lengvai veisiasi.
Paskaitos pabaigoje studentai lektorei uždavė nemažai klausimų apie dažniausiai vartojamas žuvis ir jų produktus. Visi klausimai buvo išsamiai atsakyti.
Viktorija Montvilienė, Sveikos gyvensenos fakulteto dekanė
Sigitos Eimutienės nuotraukos