
Saikingumas, įvairumas, subalansavimas
Kaip jau skelbėme MČ TAU interneto svetainėje, turėjome viešnias iš „Affidea Lietuva“ klinikos, kurios papasakojo klausytojams apie šioje klinikoje teikiamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas ir atsakė į pateiktus klausimus. Kadangi buvo du pranešimai, dabar skelbiame informaciją apie kitą šios klinikos atstovės pranešimą. Tai gyvensenos medicinos specialistės Beatričės Viliušytės-Montvidės pranešimas „Mitybos patarimai, sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, ir kaip mažinti šių ligų riziką“.
Lektorė B. Viliušytė-Montvidė pirmiausiai paaiškino gyvensenos medicinos sąvoką. Tai mokslu pagrįsta praktika, kurioje gyvensenos kaita naudojama siekiant išvengti, gydyti ir išgydyti lėtines ligas, veikiant jų priežastis. Gyvensenos medicinos konsultacijų metu išanalizuojama išsami gyvensenos veiksnių istorija, išgryninamos pagrindinės problemos veiksniai, stabdantys geros savijautos būklę. Iškeliami tikslai ir veiksmų planas, kuris padėtų koreguoti gyvensenos įpročius.
Pirmiausiai lektorė akcentavo į pagrindinius patarimus: naudoti daugiau skaidulinio maisto; gyvulinės kilmės riebalus keisti į augalinės kilmės ir juos rinktis atsakingai; riboti druską; mažinti suvartojamą cukraus kiekį. Specialistė papasakojo apie skaidulų turinčius ir rekomenduojamus naudoti produktus – kruopas, daržoves, vaisius, riešutus, sėklas ir ankštines daržoves.
B. Viliušytė-Montvidė priminė „sveikatai palankios lėkštės“ schemą, kurioje apie 50 proc. maisto turėtų sudaryti daržovės, beveik po 20 proc. turėtų sudaryti baltymų ir angliavandenių produktai ir tik apie 10 proc. būtų riebalų turintis produktas. Žinoma, daugeliui rūpėjo paklausti, o kaip gi dėl deserto, vaisių, juk kartais taip norisi pasmaližiauti. Supratome, kad saikingai tikrai galime pasimėgauti ir desertu.
Kadangi kartais norisi ir sumuštinio arba dėl laiko stokos karšto maisto pasigaminti nespėjama, siūloma vietoj dviejų sumuštinių su mėsa pasiruošti du sumuštinius su mėsa ir vieną dubenėlį šviežių daržovių. Kadangi vyresnio amžiaus asmenys dažnai serga hipertenzija, lektorė priminė mažinti druskos vartojimą – druskinti tik vieną kartą maisto gaminimo metu arba pagaminus maistą. Vietoj druskos skonio stiprinimui lektorė Beatričė rekomendavo naudoti įvairius prieskonius, žoleles, citriną ir garstyčias.
Lietuvos, kaip ir daugelio kitų Europos šalių, gyventojų mityba palanki lėtinių neinfekcinių ligų atsiradimui. Todėl rekomenduotini pagrindiniai mitybos principai:
1. Saikingumas. Tai pagrindinis sveikos mitybos principas.
2. Įvairumas. Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų.
3. Subalansavimas. Tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, atliekamo darbo sunkumo.
Klinikos specialistė atkreipė klausytojų dėmesį į sveikatai palankią mitybą.
Tai kiekvieną dieną rekomenduotina valgyti visagrūdžių produktų, 5 kartus per dieną valgyti daržovių, vaisių ar uogų, kontroliuoti riebalų vartojimą, siūloma rinktis liesą mėsą ir liesos mėsos produktus bei riboti perdirbtos mėsos ir raudonosios mėsos kiekį, vartoti liesus pieno produktus, 2-3 kartus per savaitę valgyti žuvį. Labai svarbu riboti maisto produktus ir gėrimus, kuriuose yra daug cukraus, valgyti nesūrų maistą. Taip pat patariama rinktis maisto produktus, pažymėtus simboliu „Rakto skylutė“ ir žinoma, gerti pakankamai vandens, o perkant maistą atkreipti dėmesį į produktų etiketes, vengti alkoholinių gėrimų.
Kalbant apie sveikatą lektorė išsamiai papasakojo apie kokybišką miegą, sveikatą stiprinantį fizinį aktyvumą, emocinę sveikatą bei žalingų įpročių mažinimą arba atsisakymą. Visi šie faktoriai bendrai įtakoja mūsų sveikatos būklę, todėl negali būti kažkuris iš jų mažiau svarbus.
Lektorė Beatričė pasiūlė klausytojams čia pat vietoje truputį pajudėti, lengvai pasimankštinti ir pakvietė universiteto bendruomenę į rytinę mankštą „Affidea“ klinikoje su profesionaliu kineziterapeutu. Tai būtų Affidea klinikos dovana. Maloni staigmena
Dėkojame „Affidea Lietuva“ klinikos gyvensenos medicinos specialistei B. Viliušytei-Montvidei už naudingą paskaitą ir šios klinikos atstovėms Vilniaus regiono pardavimų ir kategorijų projektų vadovei Indrei Kemėšienei bei Pietų regiono pardavimų vadovei Giedrei Zabilevičienei už apsilankymą mūsų universitete, už įdomią informaciją, patarimus bei rekomendacijas.
Tikimės, kad šis nuoširdus bendradarbiavimas bus abipusiai naudingas.
Nijolė Bielinienė, Sveikos gyvensenos fakulteto prodekanė
Autorės nuotraukos ir „Affidea“ nuotraukos